Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, opent de tentoonstelling The City is Ours! in onze projectruimte Werkplaats Molenwijk. Met installaties, foto’s en video’s gemaakt door jonge vrouwen uit Amsterdam en Tunis. De tentoonstelling is te zien t/m 23 april 2019 (verlengd!).

The City is Ours is een project in Amsterdam (Molenwijk) en in de Tunesische hoofdstad Tunis (Fouchana), waarin een groep meiden en jonge vrouwen (tussen de 15 en 24 jaar) in beide steden vorm geven aan hun ideeën over de publieke ruimte. Wat zouden ze veranderen als zij het voor het zeggen hadden?

In februari 2019 volgen de deelnemers meerdere workshopsessies, waarin zij onder begeleiding van o.a. fotografen en architecten kunstwerken maken rondom dit thema. In de tentoonstelling presenteren ze deze aan het publiek.

Achtergrond

Aanleiding voor het project is een onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam eerder verrichte in de Molenwijk, onder leiding van Adeola Enigbokan en op initiatief van Framer Framed. Hieruit bleek onder andere dat meiden en jonge vrouwen weinig op straat te vinden waren, en dat de meeste jongerenactiviteiten in de buurt zich meer op jongens richten. Deze problemen bleken ook te bestaan in de Tunesische wijk Fouchana, die vrij ver buiten het centrum van de hoofdstad Tunis ligt. Veel meer vrouwen dan mannen zeggen zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Bij de inrichting van wijken, steden en dorpen hebben jonge vrouwen nog veel te weinig te zeggen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de stad?

March 2, 2019